Met een hond kun je fijn wandelen en knuffelen, maar heb je al wel eens een spelletjesavond voor hem of haar georganiseerd? Natuurlijk moet je de regels van Monopoly niet aan je viervoeter uitleggen, maar een leuk snuffel- en zoekspel is echt iets voor hem. En zo belangrijk!

Waarom moet mijn hond puzzelen?

Wist je dat mensen voor ruiken 5% van hun hersenen gebruiken en honden maar liefst 35%? Ze raken dus ook echt gefrustreerd als ze hun natuurlijke ‘snuffelbehoefte’ niet kunnen bevredigen. Tijdens een wandeling of bij het buitenspelen kunnen ze hun behoefte inlossen, maar ook met een spelletje waarin lekkers verstopt zit.

Om aan het lekkers te geraken, moeten honden ook beroep doen op hun andere instincten. Ze zullen echt alles inzetten om toch maar aan het lekkers te geraken. Hun neus om te duwen, hun muil, hun pootjes,… Daar wordt je hond dan weer slimmer van en hij ervaart een gevoel van voldoening als hij de beloning vindt. Het perfecte recept voor een gelukkig huisdier.

Wat heb ik er als baasje aan?

Een gefrustreerde hond die zich verveelt… Je kan je er wel iets bij voorstellen. Uiteindelijk zal het zich uiten in ongewenst gedrag: graven, dingen vernielen of misschien zelfs zichzelf verwonden. Als baasje wil je dit natuurlijk vermijden.

Je kent je hond en zijn ras ook. Ze zijn altijd gefokt met een doel: jagen op wild, waken, hoeden,… Het is fijn om te zien dat deze oerinstincten ook in jouw gezelschapsdier nog naar boven kunnen komen bij de puzzels.

Door samen te spelen – je hond die puzzelt en jij die hem aanmoedigt – leer je je hond ook beter kennen en zal jullie band nog sterker worden.

Kan ik zelf brainteasers maken?

Het fijne aan deze snuffelpuzzels: je kan ze makkelijk zelf maken! Bijna alles wat je in en om je huis hebt liggen, kan ervoor dienen. Oude huishoudspullen, karton, kinderspeelgoed,… Je kan heel wat DIY-inspiratie vinden door te zoeken op ‘Hersenwerk’ of op deze pagina. Er zijn ook heel wat creatievelingen en bedrijven die hun Hersenwerk creaties verkopen als je zelf niet zo handig bent. Veel plezier!

Translate »