Net als bij mensen hebben de tanden van huisdieren een goede verzorging nodig. Vroeger was dit niet nodig: door het verscheuren van karkassen werden de tanden voldoende geschuurd om tandsteen en daaropvolgend tandbederf te voorkomen. Tegenwoordig genieten onze dieren van speciaal voor hen bereide voeding in veel zachtere vorm. Handig, maar hierdoor moeten wij wel hun tanden in de gaten houden!

De tanden van mijn huisdier verzorgen

Ook hier geldt net als bij mensen: poetsen is de basis. Hoe vaker en beter je poetst, hoe minder tandplak er zal zijn. Voor dieren bestaan er speciale tandpasta’s om dit te onderhouden. Ook enzymatische kauwsticks kunnen reinigend werken, als dit binnen het dieet van jouw viervoeter past. Ben je niet zeker over welke producten je kan gebruiken? Wij weten hier wel raad.

Wanneer is een gebitsreiniging nodig?

Bij elk bezoek aan onze praktijk kijken wij de tanden van je huisdier na. Tandsteen, tandvleesontstekingen, losse tanden… wij sporen het altijd op. Indien nodig gaan we altijd een gebitsreiniging adviseren.
Maar hoe weet je als baasje of het eerder al nodig is? Je kan letten op deze symptomen:

  1. een stinkende adem (afwijkende geur)
  2. kwijlt meer dan normaal
  3. slordig eten, veel voedsel dat weer uit de muil valt
  4. bloed in of rond de mond, of in zijn of haar voedsel
  5. kauwt uitdrukkelijk aan één kant

Merk je een of meerdere van deze symptomen? Maak dan een afspraak voor een tandreiniging. Hierbij verwijderen we alle tandplak, tandsteen en eventueel aangetaste tanden. Dit doen we altijd onder volledige verdoving om jouw dier veilig en optimaal te behandelen.

Wil je meer informatie of advies over de tandverzorging van jouw huisdier? Contacteer ons gerust.

Translate »