Zo’n 45 procent van de katten en honden met baasjes in België en Nederland hebben overgewicht. De oorzaak is vaak logisch: ze krijgen teveel voeding voor de energie die ze verbruiken. Net als bij mensen. Maar hoe weet je nu of jouw huisdier te zwaar is en nog belangrijker, wat kan jij als baasje eraan doen?

(Deze blogpost gaat over katten en honden, maar veel van de tips gelden ook voor andere veel voorkomende huisdieren zoals konijnen, pony’s,…)

Is mijn huisdier te dik?

Start al eens met je troetel goed te bekijken. Kan je een duidelijke taille zien? Dan heeft je dier waarschijnlijk een gezond gewicht. Volgende check: voelen aan de ribben. Moet je redelijk wat druk uitoefenen met je vingers voor je de botten voelt? Dan ligt er wat teveel vet op de ribbenkast. Als laatste kan je het gedrag observeren. Raakt je dier snel buiten adem als het een eindje loopt, of is hij of zij helemaal niet energiek? Dan kan je bijna zeker zijn dat hij of zij wat extra grammen meedraagt.

Herken je enkele punten maar ben je niet 100 procent zeker dat het overgewicht is? Vraag dan zeker bij je volgende consult of de dierenarts je huisdier weegt.

Gevolgen van overgewicht bij mijn huisdier

Zoals we in het vorige puntje al aanhaalden: een huisdier met overgewicht kan minderen of volledig stoppen met bewegen. Het extra gewicht belast namelijk de gewrichten waardoor bewegen gewoon pijnlijk is. Andere ernstige lichamelijke gevolgen zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en zelfs een verhoogde kans op het ontstaan van kanker horen helaas ook bij onbehandeld overgewicht.

Maar ook psychisch kan je dier gaan lijden. Omdat ze minder goed kunnen bewegen, kunnen ze hun instincten niet meer volgen. Een geur achterna jagen of snel een bewegend speeltje vangen: het lukt honden en katten met overgewicht niet meer. Hierdoor kan frustratie optreden waardoor sommige dieren vacht verliezen of een obsessief gaan likken en krabben. Op tijd signaleren en behandelen is dus zeer belangrijk.

Moet mijn huisdier op dieet?

Kort gezegd moet een huisdier met overgewicht minder gaan eten en meer gaan bewegen. Een hond moet minimaal 3 keer per dag fijn kunnen wandelen of rennen, waarvan minstens 1 wandeling een half uur duurt. Katten zijn meer actief als het hen uitkomt, dus hen meer laten bewegen is soms een uitdaging. Laat hen achter je aan lopen op trappen, gebruik een speelhengel of een laserlampje… Als ze maar bewegen!

Ga je dier niet verwennen met allerlei snacks, maar geef ze aangepaste voeding in de juiste hoeveelheid. Weet je niet goed welke voeding het best is voor je dier? Dan kunnen onze medewerkers je zeker helpen.

Als je denkt dat het overgewicht van je huisdier een andere oorzaak heeft, zoals bijvoorbeeld castratie, is een onderzoek en gepaste begeleiding de enige oplossing. Ook hiervoor ben je welkom bij ons!

Translate »