Acuut braken bij je kat
Is je kat plots beginnen overgeven en heeft het zich daarna niet meer herhaald? Dan spreken we van acuut braken. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn dat de kat iets verkeerds at of de kat heeft een virale ziekte (rota- of coronavirus). Als dit de oorzaak is, gaat het braken vanzelf stoppen.
Stopt het braken niet na 2 dagen, en krijgt hij ook diarree, dan kom je best langs. Dan kan het gaan om een ernstiger probleem: een vreemd voorwerp dat in het spijsverteringsstelsel vastzit, nierproblemen, een darmopstopping of een parasitaire infectie… Er zijn natuurlijk nog andere oorzaken mogelijk, maar daarvoor moeten we onderzoeken doen.
Hoe kan je dit thuis behandelen?
Indien mogelijk de oorzaak aanpakken (een middel tegen haarballen, het eten aanpassen,…)
- Kleine porties licht verteerbaar eten geven voor de komende maaltijden (Kip/rijst, voeding voor gevoelige spijsvertering)
- Kleine porties drinken geven, lauwwarm water is het best
- Aandachtig zijn voor uitdroging
Chronisch braken bij je kat
Braakt je kat langer dan een week, dan spreken we van chronisch braken. Dit kan voorkomen door een voedselovergevoeligheid of -allergie, een chronische maag-darmontsteking, een tumor, lever- , schildklier- of nierproblemen of een maagzweer (al is dit zeldzaam). Natuurlijk zijn dit enkel de problemen die het vaakst voorkomen, als je kat chronisch braakt moet je haar altijd laten onderzoeken. Ook opletten hoe het dier zich gedraagt. Is je kat nog actief? Verliest hij veel gewicht? Er is meer haast bij voor een onderzoek bij een sloom, passief dier dan bij een kat die zich voor de rest normaal gedraagt.
De behandeling van chronisch braken is afhankelijk van de oorzaak en kan erg verschillend zijn. Je dierenarts zal je hierin natuurlijk begeleiden en adviseren.
Maak jij je zorgen over je brakende kat? Naam dan zeker contact op met ons!