We hopen allemaal dat het nooit gebeurt, maar in realiteit worden dagelijks katten vermist. Je kat is weggelopen of is ergens door weggejaagd of geraakt niet meer terug omdat het bang geworden is van iets. Wat de reden ook moge zijn, je wil je kat zo snel mogelijk terug. In dit artikel hebben we het uiteraard over preventie en geven we je een stappenplan voor het geval jouw kat vermist is.

Laat je kat chippen.

Een gechipte kat, vind je veel makkelijker terug. Zo eenvoudig is het. Je kan niet voorkomen dat je kat eens wegloopt of verschillende dagen vermist is, maar je kan er wel voor zorgen dat je je kat makkelijker terugvindt. Chippen kan ongelooflijk veel dierenleed besparen en zorgt ervoor dat je een pak vlugger herenigd wordt met je kat. Dubbelcheck of je gechipte kat geregistreerd is bij https://online.catid.be/ .

Nog voor je aan de zoektocht begint: check elk hoekje in en rond je huis en verzeker je ervan dat je kat niet thuis zit verstopt. Je moest eens weten… 🙂

Een echte binnenkat loopt meestal niet ver weg, maar zit vaak erg goed verstopt. Zoek dus in een straal van ongeveer 150m rond je woning in elk mogelijk hoekje.

Maak een afspraak om je kat te laten chippen: maak een afspraak

Stappenplan voor een vermiste kat.

1. Start bij je buren. De eerste uren en dagen zal je kat vaak niet ver weg zijn, de kans dat je buren iets opmerken is dus erg groot. Ga zeker ook langs bij buren die al eens zwerfkatten voeren.

2. Zet de kattenbak buiten en een dekentje of kussen waar de kat graag op slaapt.

3. Zet gerust ook eten buiten op het uur waarop je normaal gezien je kat eten geeft. Laat het eten niet continu buiten staan, want dit kan ongedierte of zelfs andere katten aantrekken.

4. Breng de juiste mensen op de hoogte:

De mensen in de buurt: breng flyers langs en hang ze op bij lokale winkels. Probeer zoveel mogelijk met je buren persoonlijk te spreken om de betrokkenheid te versterken en vragen te beantwoorden.

Dierenasiel(en) en/of dierenartsen in de buurt: laat ze weten dat je kat vermist is met alle nodige details die ook op je flyer staan of mail de flyer door.

Kijk op sociale media: er zijn heel veel dierengroepen die vaak regionaal zijn waar gevonden katjes verschijnen in de hoop ze op die manier terug naar hun baasjes te krijgen.

Deze drie websites kunnen ook helpen:

www.vermistekatten.be
www.binnenbeest.be
www.globalpetalert.com

Zelf posten op sociale media: uiteraard kan je ook op je eigen profiel een foto posten van je kat en nog wat extra aanwijzingen. Vermeld geen beloning, dit kan mensen met verkeerde bedoelingen aantrekken.

Extra tips tijdens de zoektocht naar je kat

Neem een zaklamp mee wanneer je je kat zoekt, daarmee zie je de oogjes vlugger oplichten. Om die reden is het ook makkelijker om je kat te zoeken tijdens schemertijd of vroeg in de ochtend.
Vraag aan buren of je misschien zelf in het tuinhuis of in de tuin mag kijken. Je kat herkent waarschijnlijk je geur en is misschien bang van anderen.
De kat zal niet altijd miauwen wanneer het jou hoort, dus reken daar niet te hard op.
Katten klimmen ook graag op daken en in bomen, dus kijk zeker ook naar boven wanneer je zoekt.
Neem tijdens je zoektocht kattensnoepjes of voedsel mee om de kat te lokken.
Zoek extra hard in leegstaande gebouwen of bouwwerven in de buurt, daar zijn heel veel plekjes voor een kat om zich te verstoppen.

Wanneer het wel erg lang duurt

Ga zelf langs bij het dierenasiel in de buurt. Er worden zoveel katjes vermist dat ze niet altijd doorhebben dat er een baasje een specifiek katje zoekt dat werd binnengebracht.

Breid je zoektocht uit. De eerste dagen is de kans het grootst dat je je kat terugvindt in de dichte omgeving rond je woning. Breid stelselmatig de radar rond je woning uit om te gaan zoeken.

Wanhoop niet. Katten komen ook na lange tijd terug naar huis.

Ben je recent verhuisd? Doe dan zeker ook navraag bij je vorige buren of de nieuwe bewoners van je oude huis. Katten doen soms erg veel moeite om terug te keren naar hun oude woning.

maak een afspraak.

Translate »