Nieuw tijdelijk adres: Gn. M. d'Alcantaralaan 41, Lembeke.

Bedrijfsbegeleiding rundvee in Kaprijke, Belgium

Vaccavet biedt veterinaire zorg voor runderen, schapen en varkens.

Verzorging voor koeien Diensten

Als je houder bent van rundvee ken je als geen ander de veelvoorkomende problemen. Onze veearts kan jouw snel helpen bij de verzorging van jouw koeien. De meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Kiezersnedes bij koeien
 • Verlossingen
 • Lebmaagoperaties
 • Kromme poten operaties
 • Navelbreuk
 • Mastitis
 • Andere ziektes

Verzorging voor schapen

Als houder van een kudde schapen, is een veearts een belangrijke partner. Vooral tijdens het lammerseizoen. Onze veearts kan jouw schapen de beste verzorging geven. De meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Keizersnedes bij schapen
 • Verlossingen
 • Strategische ontworming van schapen

Heb jij hulp nodig voor de verzorging van jouw schapen? Neem dan contact met ons op.

Bedrijfsbegeleiding voor rundvee

De koeien in jouw bedrijf worden door ons zo goed mogelijk opgevolgd. Zo voelen zij zich optimaal, blijven ze in goede gezondheid en presteren ze op hun best.

Bedrijfsontwikkeling

Samen met jouw bekijken we de data van het bedrijf. Door deze data te verwerken en verder te analyseren, stellen we samen doelstellingen op om het bedrijf verder te laten groeien.

Hoefverzorging
Als een van je koeien te maken heeft met een klauwaandoening, kan je dat merken aan mank lopen, schuifelende gang, of wisselend belasten van de benen. Een koe met klauwproblemen zal minder naar het voederhek en de drinkbakken komen en dus minder melk gaan geven. De meest voorkomende infectieuze klauwproblemen zijn: stinkpoot, ziekte van Mortellaro, tussenklauwontsteking en tyloom.
De niet-infectieuze klauwaandoeningen die het meest voorkomen zijn zoolbloedingen, witte lijndefecten en zoolzweren.

Klauwaandoeningen bij koeien behandelen

Preventieve maatregelen zijn bij klauwaandoeningen van groot belang. Vooral de voeding moet voldoende spoorelementen en vitamines bevatten. Ook de huisvesting is natuurlijk erg belangrijk. De juiste stalvloer, veilige ondergrond waar de koeien vaak op stappen, voldoende ventilatie en de algemene hygiëne kunnen klauwproblemen vermijden.

Een manke of kreupele koe moet natuurlijk zo snel mogelijk individueel de juiste behandeling krijgen. Zo kunnen verdere gezondheidsproblemen voorkomen worden.

Wij raden sowieso aan om alle koeien tweemaal per jaar te laten controleren en indien nodig te worden bekapt.

Bij het behandelen van infectieuze klauwaandoeningen is er naast het bekappen meestal nog verdere specifieke behandeling nodig. Vraag hiervoor altijd raad aan jouw veearts.

Reproductie
Koeien die drachtig zijn geweest of die drachtig moeten worden volgen wij op. De koeien moeten 2 tot 3 weken na kalving of 35 dagen na inseminatie worden gescand om te controleren of ze niet cysteus zijn of en pyometra hebben. Zo kunnen we alle koeien behandelen met een gepast vruchtbaarheidsschema.

Veterinaire Medische Beeldvorming

Vaccinaties

Vaccineren en inenten van uw koeien en kalveren is belangrijk om bepaalde ziektes te vermijden. Hieronder kan ja een lijstje vinden van de meest voorkomende vaccins bij koeien. Maar er zijn ook andere inentingen mogelijk. We gaan samen graag met u op zoek naar een vaccinatieschema dat het best past bij uw rundveebedrijf.

 • IBR (een voorste luchtweginfectie met het IBR virus) (koeiengriep)
 • BVD (een virus dat de weerstand van runderen verlaagd)
 • BRSV (pinkengriep)
 • mastitis
 • longworm
 • ringworm
Jongveeopfok
Met een goede opvolging van de jongveeopfok is de toekomst van uw bedrijf verzekerd. Daarom is het belangrijk om de kalveren vanaf het begin op te volgen. Samen bekijken we de groeicurves en sleutelen we bij waar nodig. Zo kunnen we jouw pinken op tijd drachtig krijgen (dus voor ze 15 maanden zijn).
Mastitis
Koeien die leiden aan mastitis geven minder melk en zorgen voor extra werklast in verzorging. Om een klinische uierontsteking zo goed mogelijk te behandelen, nemen we van ieder dier een staal. Zo kunnen we met onze eigen cultuursystemen de kiem identificeren en een antibiogram opstellen. De koe krijgt dan meteen een behandeling met de juiste antibiotica. Dit helpt ook in de strijd tegen resistente kiemen!
Rantsoen
De droogstand is een erg belangrijke periode voor melkkoeien. Zorgen dat de koeien op dit moment stressvrij en gezond leven is dan ook essentieel, het rantsoen is daarvan een onderdeel. Ons team van veeartsen zal dan ook een goed TMR rantsoen voor de koeien bepalen op basis van analyses van de kuil van het beschikbare voer. Zo kunnen de koeien in optimale conditie starten aan de volgende lactatie.
Translate »