5 mythes over kanker bij huisdieren

Kanker is in elke context een eng woord, maar de angst om je huisdier te verliezen kan zelfs nog intenser zijn. Er bestaan veel misvattingen over kanker bij hond en kat. Bekijk hieronder vijf veel voorkomende mythes.

Mythe: Alleen oudere huisdieren krijgen kanker.
Waarheid: Hoewel oudere huisdieren meer kans hebben om kanker te krijgen, zijn ook jonge huisdieren hier niet van gevrijwaard. Bij jonge dieren kunnen een verzwakt immuunsysteem, omgevings en erfelijke factoren een rol spelen bij de ontwikkeling van kanker.

Mythe: De enige vorm van kankerbehandeling voor huisdieren is chemotherapie.
Waarheid: Hoewel de meeste kankerbehandelingsplannen een vorm van chemotherapie omvatten, zijn er andere opties beschikbaar, zoals:

Chirurgie
Bestraling
Immunotherapie
Samen met een veterinaire oncoloog kan een behandelplan opgesteld worden om de kanker van uw huisdier te behandelen of te genezen.

Mythe: Een kankerdiagnose betekent een slechte prognose voor mijn huisdier.
Waarheid: Niet alle vormen van kanker zijn zeer agressief en ze verspreiden zich ook niet altijd. Veel kankersgroeien langzaam, zijn niet-agressief, metastaseren niet of gaan in remissie met de behandeling.

Mythe: Chemotherapie zal slopende bijwerkingen veroorzaken bij mijn huisdier.
Waarheid: Wanneer mensen aan chemotherapie denken, denken ze vaak aan de negatieve bijwerkingen die met de behandeling gepaard gaan. De chemotherapie dosissen zijn echter lager voor huisdieren dan voor mensen en veroorzaken meestal geen misselijkheid, braken, diarree, vermoeidheid noch haarverlies.

Mythe: Kanker bij huisdieren is onmogelijk te voorkomen.
Waarheid: Hoewel veel kankers niet kunnen worden voorkomen, kunt u proactief zijn om uw huisdier te helpen sommigen ervan te vermijden. U kunt uw huisdier bijvoorbeeld steriliseren of castreren om het risico op borst-, baarmoeder-, prostaat- en teelbalkanker te verminderen. U kunt uw lichtgekleurd huisdier ook tegen de zon beschermen met zonnecrème om het risico op plaveiselcelcarcinoom, een vorm van huidkanker, te verminderen.

Houd er rekening mee dat de levenskwaliteit van uw huisdier behouden kan blijven als ze kanker krijgen. Toch is een vroege diagnose de sleutel tot succes. Neem contact op met ons team als je merkt dat er iets mis is met je huisdier, zoals een nieuwe knobbel of bult of niet-genezende wondjes.

Weet dat uw huisdier nog steeds een goede levenskwaliteit kan hebben na een kankerdiagnose. Er op tijd bij zijn is echter de sleutel tot het beste resultaat. Neem contact met ons op als u merkt dat er iets mis is met uw huisdier, zoals een nieuwe knobbel of bult of niet-genezende wondjes

 

Translate »